7 nov. 2010

CONSTIPATIE - nu pot sa fac " treaba mare "

Defapt mesajul blogului este altul.... insa pe zi ce trece Google i-mi aduce tot mai multi vizitatori persoanelor cu problema data ::)  si de aceea m-am gandit sa scriu un articol despre "treaba mare", ca daca tot intri sa gasesti si solutia.

asadar Constipatia 
             

Cauze

Pentru a intelege ce inseamna constipatia, trebuie explicat mecanismul prin care functioneaza intestinul gros. Pe masura ce alimentele semilichide trec din intestinul subtire spre capatul terminal al colonului, se absoarbe foarte multa apa pana la formarea scaunului. Contractiile musculare din colon imping deseurile inspre rect. In momentul in care deseurile ajung la rect, ele sunt solide pentru ca majoritatea apei a fost absorbita. Scaunul tare si uscat, caracteristic constipatiei apare atunci cand colonul absoarbe prea multa apa sau cand contractiile musculare ale colonului sunt prea lente, facand ca fecalele sa stagneze prea mult timp in colon si astfel sa existe timp indelungat in care apa sa fie extrasa din materii fecale.

1. Insuficiente fibre alimentare in dieta - fibrele alimentare se gasesc in mod obisnuit in legume, fructe si cereale sau derivate ale acestora. Fibrele - atat cele solubile cat si cele insolubile - reprezinta partea fructului, 

 

legumei sau a cerealelor pe care organismul nu o poate digera. Fibrele solubile se dizolva in apa cu usurinta si devin in intestine o textura moale, fina, asemanatoare cu un gel. Fibrele insolubile trec prin intestine aproape neschimbate. Cantitatea si textura fina a fibrei impiedica aparitia scaunelor tari si uscate care sunt dificil de eliminat. Persoanele care consuma multe alimente bogate in fibre sunt mai putin probabil sa ajunga constipati. Cea mai frecventa cauza de constipatie este dieta saraca in fibre alimentare si bogata in grasimi provenite din branza, oua si carne. Populatia consuma in medie o cantitate de 5-14 gr de fibre pe zi, insuficient in comparatie cu 20-35 gr, cantitatea recomandata. Atat copii cat si adultii consuma o cantitate prea mare de mancare rafinata si gata preparata din care fibrele naturale au fost indepartate. Dietele de slabire sunt, de obicei, foarte sarace in fibre alimentare. O dieta scazuta in fibre joaca, de asemenea, un rol cheie in aparitia constipatiei la adultii in varsta, care aleg din comoditate o hrana saraca in fibre. De asemenea, dificultatile cu mestecatul si inghititul mancarii pot forta oamenii mai in varsta sa consume mancare moale, gata preparata dar saraca in fibre.

2.Alimentatie cu prea putine lichide - Lichidele de orice fel (apa, supele, ciorbele, sucurile, etc.) cresc fluiditatea continutului colonului si dau volum materiilor fecale, facandu-le mai fine si mai usor de eliminat. Oamenii care au tendinta spre constipatie, ar trebui sa bea suficienta lichide in fiecare zi - minimum 2l. Lichidele care contin cofeina, ca bauturile tip cola, cafeauadar si alcoolul nu au rol de a accelera eliminarea materiilor fecale. 

3.Lipsa de exercitiu fizic "leneveste" activitatea colonului si poate duce la constipatie prin incetinirea activitatii intestinale. Constipatia apare adesea dupa un accident sau in timpul unei boli, cand persoana respectiva trebuie sa stea imobilizata la pat.

Tratament

Dieta - O dieta cu suficiente fibre (intre 20 si 35 gr pe zi) ajuta la formarea unui scaun moale. Hrana bogata in fibre include fasole, toate cerealele, fructe proaspete si legume ca sparanghelul, salata, varza si morcovii. Pentru oamenii predispusi la constipatie, se recomanda evitarea limitarii la mancarea care nu are fibre sau are un continut scazut de fibre, ca inghetata, branza, carnea si mancarea gata preparata.

Schimbarile stilului de viata - Alte schimbari care pot ajuta la tratarea si prevenirea constipatiei includ consumul suficient de apa si de alte lichide ca sucurile de fructe si legume si supa limpede,exercitiile fizice zilnice si rezervarea unui timp suficient pentru a merge la toaleta. Pe langa acestea, urgenta de a iesi la toaleta nu ar trebui ignorata.

Laxativele - Majoritatea oamenilor cu constipatie usoara nu au nevoie de laxative. Oricum, pentru cei care au facut schimbari in dieta si in stilul de viata fara o ameliorare a constipatiei, medicul poate recomanda laxativele sau clisma dar pentru o perioada limitata de timp. Aceste tratamente pot ajuta intestinele "lenese". La copii, tratamentele cu laxative pe termen scurt, cu ajutorul restabilirii obiceiurilor normale ale colonului, previn constipatia. Medicul ar trebui sa stie cand pacientul are nevoie de laxative si care sunt cele potrivite. Laxativele luate pe cale orala se gasesc sub forma de lichid, tablete, guma, pudra si granule, modalitatea lor de actiune fiind diferita.
Pacientii care sunt dependenti de laxative trebuie sa reduca treptat folosirea lor. Medicul trebuie sa supravegheze acest proces. La majoritatea oamenilor, eliminarea uzului de laxative readuce colonului abilitatea naturala de contractie.

Alte tratamente - Tratamentul se poate adresa unei cauze specifice. De exemplu, medicul poate recomanda incetarea tratamentului sau internarea pentru efectuarea unei operatii care sa corecteze o problema anorectala, ca de exemplu, prolapsul rectal.
Persoanele care sufera de constipatie cronica, cauzata de o disfunctie anorectala pot folosi reactii naturale pentru a reeduca muschii care controleaza contractiile intestinale. Biofeedback-ul implica folosirea unui senzor care sa monitorizeze activitatea musculara care in acelasi timp poate fi urmarita pe ecranul unui computer permitand evaluarea corecta a functiilor organismului.

Succes !


 

 

3 comentarii:

  1. ce as putea manca sau bea sa elimin din minbe constipatia?va rog urgent daca se poate.VA MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  2. pere, prune, lapte cu miere, multe lichide... sau grau fiert cu miere...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ulei de Ricin (farmacie)- foarte bun, lactuloza, gliceroza

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...