22 iun. 2010

De unde a început....


                                                                                                                  Cautai cumva constipatie?
Pe când era adolescent, Bill Gates a prezis că într-o zi va fi milionar. S-a subestimat însă într-un mod de-a dreptul grosolan: peste doar 14 ani, la vârsta de 31 de ani, el devenea cel mai tânăr miliardar din lume care şi-a dobândit averea prin forţe proprii.

Bill Gates a început să fie interesat de computere pe când era în clasa a opta. Atunci şcoala sa a fost conectată la un computer de mare putere, iar Bill şi prietenul său cel mai bun, Paul Allen, şi-au făcut un obicei din a chiuli de la orele de sport pentru a folosi computerul. Câteodată, veneau chiar şi în timpul nopţii la şcoală şi se îndeletniceau cu noua lor pasiune. Curând, Bill a realizat primul său program: un joc "X şi O" virtual.
"Consacrarea" celor doi prieteni a survenit câţiva ani mai târziu, când firma Digital Co., producătoare de computere, a anunţat că oferă gratuit un computer celor care descoperă la aparatul ei lucruri ce pot fi îmbunătăţite. Bill şi Paul erau elevi la liceu şi, din acest motiv, au fost priviţi cu scepticism atunci când s-au prezentat la Digital Co. să analizeze performanţele aparatului. Îndoielile s-au risipit, însă, rapid. Cei doi au alcătuit o listă de peste 300 de pagini, cu lucruri care puteau fi îmbunătăţite! Li s-a propus imediat o colaborare, dar Bill era interesat de lucruri mai apropiate de vârsta lui: solicitat de directorul liceului să facă un program de repartizare a elevilor pe clase, tânărul Gates a pus la punct un program care să-l repartizeze în clasă cu cele mai drăguţe fete din anul său, fără nici un alt baiat! Limbajul de programare folosit a fost FORTRAN, un limbaj care va face carieră mai târziu, la firma Microsoft.

Dupa terminarea liceului, Bill Gates (link  dj la nunti cumatrii chisinau  )s-a îndreptat, în mod ciudat, către universitatea Harvard, pentru a deveni avocat. Pasiunea sa pentru calculatoare a rămas însă neştirbită. În 1974, compania MITS, din Albuquerque, a realizat primul computer personal, dar care nu putea fi folosit deoarece nu avea nici monitor, nici tastatură. Datele erau introduse cu ajtorul unor butoane, iar rezultatele erau afişate cu un echipament oarecum asemănător unei imprimante. Computerul a fost botezat Altair, iar Bill şi Paul s-au angajat să elaboreze un limbaj de programare pentru el. Astfel a apărut limbajul BASIC, al cărui succes i-a determinat pe tinerii programatori să înfiinţeze propria lor firmă - Microsoft, pentru a-l valorifica.
La sfârşitul anului 1975, Microsoft n-avea însă nici un profit şi asta din cauza că multe firme copiaseră ilegal programul BASIC. Gates s-a înfuriat, dar tot ceea ce a putut face a fost să trimită scrisori ţâfnoase utilizatorilor respectivi, arătându-le că el este proprietarul programului şi solicitându-le compensaţii băneşti. Spre surpriza lui, aceasta acţiune a avut un succes destul de consistent, aşa încât Bill a putut să se ocupe, fără probleme, de dezvoltarea firmei Microsoft.
A renunţat la studiile la Harvard şi a angajat patru programatori, pe care i-a rugat să nu se formalizeze şi să se simtă la firmă ca acasă. El era interesat ca oamenii săi să se concentreze cât mai mult pe munca lor, aşa că i-a încurajat să adopte o ţinută cât mai confortabilă (papuci şi pijama), deoarece se întâmpla adesea ca ei să lucreze până la 2.00 noaptea, să adoarmă pe birou şi să se trezească apoi la 9.00 pentru a o lua de la capăt. Sistemul acesta a dat roade: banii au început să curgă din toate părţile, iar Bill a aflat ce frumos se vede lumea de la bordul unui Porsche decapotabil, ultimul răcnet.

În anii ce au urmat, Microsoft a venit cu o serie de produse performante: MS-DOS, Multiplan, WORD, EXCEL, dintre care unele au avut un succes mai mare în Europa decât în Statele Unite. Pe 10 noiembrie 1983, Microsoft a anunţat că va lansa un nou program, numit Windows. Povestea respectivă a rămas sub numele de "Marea întârziere", deoarece firmei i-au trebuit doi ani pentru a-şi ţine promisiunea. Un astfel de program, care apare la mult timp după ce a fost anunţat, este numit vaporware ("abureala"), iar Windows a fost primul care a beneficiat de această disincţie.

La 13 martie 1986, Microsoft a început să-şi comercializeze produsele şi către marele public. Acţiunile firmei erau cotate la acea oră cu 25,75 USD/bucata. După numai un an, preţul lor a sărit la 84,75 USD, iar Bill Gates, care deţinea 43% din firmă, s-a trezit cu frumoasa avere de 1,25 miliarde USD.
sursa  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...